Näillä vinkeillä puhdas koti

Puhdistusaineet

Siivous on vain harvan lempipuuhaa. Ennen vanhaan kodin siivous hoidettiin lauantaina, ja mattoja tampattiin lähes joka talon pihassa. Siivoaminen aloitettiin jo aamusta, jotta puolenpäivän aikaan ehti leipomaan pullaa sauna- ja kirkkokahveille. Kodin siivoamista pidettiin naisten työnä, joten miehet luikkivat karkuun jo aamuvarhaisella – esimerkiksi kalastamaan tai metsästämään. Tänään kotitaloustyöt jaetaan tasapuolisemmin, ja koti saatetaan siivota muinakin päivinä kuin lauantaina. Yhä useampi perhe on ratkaissut ikuisuuskiistan kotitöiden jakamisesta tilaamalla kotisiivouksen ulkopuoliselta ammattilaiselta. Siivousfirmat tekevät kodin ylläpitosiivoukset ja suursiivoukset edullisesti, nopeasti ja ammattitaitoisesti. Kotitalousvähennys tekee kotisiivouksen tilaamisesta entistä edullisempaa. Jos kuitenkin haluat siivota kotisi itse, poimi tästä parhaat vinkit kodin puhtaanapitoon!

Syksyllä kura lentää

Syksy koettelee hermoja monin eri tavoin. Pimeys, kylmyys ja kura saattavat masentaa. Varsinkin lapsi- ja koiraperheissä syksy lisää myös kodin siivoustarpeita, sillä kura kantautuu sisälle asti. Ihannetapauksessa kodissa on kuraeteinen, missä koiran voi pestä saman tien, eikä lapsen haalareista kengistä variseva rapa kantaudu pidemmälle asuntoon. Yleensä kuraeteistä ei kuitenkaan ole, eikä välttämättä tuulikaappiakaan, vaan ulko-ovesta astutaan suoraan eteistilaan. 

Jotta kuraroiskeet ja märät tassunjäljet eivät leviäisi pitkin asuntoa, kannattaa koira kantaa heti tassujenpesulle, ja ulko-oven eteen hankkia kunnollinen kuramattoa. Kuramatto kerää hiekanjyvät ja ravan, ja siitä ne on helppo imuroida tai käydä ravistamassa ulos. Eteisessä olisi hyvä olla valmiina pari rättiä, joilla vesilammikot voi heti kuivata. Varsinkin parketti- ja laminaattilattia kärsii kosteudesta, joten vettä ei kannata jättää kuivaamatta. Jos koira tai lapsi onnistuu kuraamaan lattiat, on hyvä pitää myös moppia käden ulottuvilla. Mikrokuitumoppi puhdistaa lattiat jopa ilman puhdistusainetta, mutta halutessasi voit käyttää ekologista siivousetikkaa. 

Siivousetikan avulla voit puhdistaa kodin kaikki kosteapyyhintää kestävät pinnat, ja sen voit tehdä itse hyvin edullisesti. Laita suihkepulloon yksi osa etikkaa ja yhdeksän osaa vettä, ja halutessasi 10–20 tippaa jotain ihanaa eteeristä öljyä. Tunkkaisiin mattoihin saat taas raikkaan tuoksun ripottelemalla niille ruokasoodaa hetkeä ennen imuroimista. Siivoamisessa ei kannata käyttää liian vahvoja pesuaineita, sillä ne ovat tarpeettomia ja ne lisäävät ympäristömme kemikaalikuormaa. Jätevedenpuhdistamoissa ei saada puhdistettua kaikkia kemikaaleja, ja tämä johtaa muun muassa vesistöjemme rehevöitymiseen. 

Säännöllisten ylläpitosiivousten tekeminen palkitaan

Nainen sivoaa kotia

Syksyllä pysyy järjissään ajattelemalla, että kohta kura-aika helpottaa, ja pimeys taittuu. Ennen pitkää edessä on kevät ja uusi kesä. Sinnikkyys ja säännöllisyys vievät pitkälle, olipa kyse mistä tahansa. Myös kodin siivousten suhteen kannattaa olla säännöllinen, sillä näin varsinaisia suursiivouksia ei tarvita kuin korkeintaan pois muuttaessa tai remontin jälkeen. Tahrat ja pölyt lähtevät käden käänteessä, jos ne eivät vielä ole ehtineet pinttyä alustaansa. Kodin ylläpitosiivous on ohi tunnissa, parissa, jos se tehdään viikoittain, ja kaikki sormenjäljet, roiskeet ja kuratahrat pyyhitään pois heti huomatessa. 

Kodin ylläpitosiivous alkaa imuroinnilla. Seuraavaksi pinnat ja lattiat pyyhitään nihkeällä mikrokuituliinalla, minkä lisäksi apuna voi käyttää siivousetikkaa tai muuta mietoa ja ympäristöystävällistä pesuainetta. Keittiön kaapin ovet, valokatkaisimet ja jääkaapin ovi ovat paikkoja, joista rasvatahroja löytyy todennäköisimmin – niille sopii emäksinen pesuaine (esimerkiksi ruokasooda). Lopuksi on aika pestä ja pyyhkiä vessan ja kylpyhuoneen kalusteet. Niissä saattaa olla kalkkisaostumia, joihin tepsii parhaiten pH-arvoltaan hapan pesuaine, esimerkiksi juuri etikka. Niihin tahroihin, joihin ei tepsi etikka, ruokasooda tai nihkeä mikrokuituliina, kannattaa kokeilla taikasientä. Saunan lauteet on hyvä pestä parin kuukauden välein, jos sauna on säännöllisessä käytössä. Jos sauna on lähinnä pyykinkuivatuspaikka, tulisi siellä imuroida viikoittain. Sähkösaunassa ei tulipalovaaran takia saisi kuivata pyykkiä, sillä kiuas voi mennä itsekseen päälle ja sytyttää tuleen lähellä olevat tekstiilit.

Ikkunoita ei onneksi tarvitse pestä kuin kerran tai kaksi vuodessa. Ikkunanpesuun sopii käsitiskiaine, joten siivousainevaraston voi pitää hyvin pienenä. Ikkunanpesun voi yhdistää isompaan siivoukseen, minkä yhteydessä viedään matot ulos tuulettumaan, vaihdetaan verhot ja pyyhitään tahrat myös katosta. Jos aika ei anna periksi tällaiseen isompaan siivouspäivään tai keksit harvinaisille vapaapäivillesi parempaakin käyttöä, voi ikkunanpesu-urakan tilata kotisiivouksia tarjoavalta firmalta. Heillä saattaa olla sopivat välineet myös sohvan ja mattojen höyrypuhdistukseen, ja he hoitanevat vaatteiden silityksenkin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top