10 siivousvinkkiä, joilla teet kodistasi puhtaamman

Nainen siivoa kotoa

Puhdas koti on ihana. Mutta siivouspäivä ei varsinaisesti ole niitä kaikkein odotetumpia päiviä…

Vaikka siivous ei olisikaan lempparihomma, siitä on syytä silti huolehtia. Viikoittainen perussiivous pitää kodin miellyttävän viihtyisänä ja sitä paitsi myös terveellisenä. Mitä säännöllisemmin siivoat, sitä pienemmällä vaivalla siitä selviät.

Eikö puhdas koti tunnukin ihanalta viikkosiivouksen jälkeen?

Säästät hermojasi ja aikaasi pitämällä vaatekaappisi järjestyksessä. Erilaiset lokerikot auttavat pitämään kaapin hyvässä järjestyksessä. Muistathan Marie Kondon pystyviikausmenetelmän? Erittäin toimiva vinkki! Järjestä vaatteesi kauniisti esille, niin sinulla on kuin vaatekauppa kotonasi.

Kiinnitä myös huomiota oikeanlaisiin työvälineisiin, niin itse työ sujuu nopsaan ja helposti. Vanha kunnon hellävarainen pölyhuiska imee pölyt helposti itseensä koriste-esineistä, hyllyiltä ja taulujen kehyksistä. Kuiva mikrokuituliina sopii parhaiten pölyjen pyyhkimiseen, sillä sen rakenne sitoo pölyn ja lian itseensä.   

Kannattaa huomioida, että laminaatti ja parketti eivät siedä kostealla pyyhkimistä. Helpointa onkin tehdä suihkepulloon liuos valmiiksi ja suihkuttaa siitä mikrokuitumoppiin tarvittava määrä pesuainetta. 

Kosteisiin tiloihin toimii myös hyvin mikrokuituliina, sillä sen pinta on hieman karhea, joten se vie likaa tehokkaasti mennessään. Laattojen saumoihin on hyvä käyttää saumaharjaa tai kunnon kuurausharjaa. 

Ikkunat saat puhtaaksi ikkunanpesimellä ja kuivaimella, lopuksi voit pyyhkäistä ne mikrokuituliinalla tai säämiskällä. Mieto pesuaineliuos toimii ikkunanpesussa hyvin. 

Muista huolehtia lattiakaivojen, viemäreiden ja tuuletusventtiilien säännöllisestä puhdistuksesta, sillä se vaikuttaa olennaisesti sisäilman laatuun. Käytä vaihdettavia suodattimia. 

Kun teet siivouksesta säännöllisen rutiinin, vähennät tehtävän työn määrää ja helpotat omaa arkeasi. 

Päivittäinen siivous:

Viikottainen siivous:

Aina silloin tällöin:

Lue tästä täsmävinkit, joilla saat kodistasi ihanan raikkaan ja puhtaan. Niksit saattavat tuntua päivänselviltä, mutta ovat sitäkin tehokkaampia.

1. Tee vähän kerrallaan

Viikkosiivous helpottuu huomattavasti, kun pidät kodin yleissiisteydestä huolta päivittäin. Oikeastaan tavaroiden paikoilleen järjestäminen ennen siivousta on monesti se kaikkein aikaa vievin ja raskain osuus koko siivouksessa, eli se työ, joka ei itse asiassa edes ole siivousta. Kannattaa siis kiinnittää huomiota tähän yleissiisteyteen. 

Vie tavarat takaisin omille paikoilleen aina heti käytön jälkeen. Viikkosiivous helpottuu huomattavasti, kun siivousta ei tarvitse aloittaa ihan alusta asti järjestelemällä kaikkia kodin tavaroita ja etsimällä siivousvälineitä.

Etenkin keittiön, vessan ja eteisen siisteydellä on suuri vaikutus asunnon yleisilmeeseen. Keittiö kannattaa pyyhkäistä aina ruoanlaiton jälkeen ja laittaa kengät ja vaatteet omille paikoilleen heti kun tulet kotiin.

2. Kiinnitä huomiota siivousjärjestykseen

Oikea järjestys on tosi tärkeä juttu. Viikkosiivous kannattaakin tehdä aina samassa järjestyksessä. Rutiinilla homma sujuu näppärästi. Kerää lattioilla ja pinnoilla lojuvat tavarat omille paikoilleen. Vie matot ja petivaatteet ulos tuulettumaan ja tamppaa ne. Pyyhi kosketuspintojen pölyt, aloita ylhäältä ja etene alas, imuroi ja pyyhi lattiat, pese vessa ja kylpyhuone, siivoa keittiö ja hae ulkoa tuulettuneet matot ja petivaatteet sisälle. 

3. Jaa siivous pitkin viikkoa ja valjasta koko perhe töihin

Älä ole marttyyri ja yritä tehdä kaikkea itse. Helpota viikkosiivousta jakamalla tehtävät koko viikolle. Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa nimetä oma vastuualue, joka tulee hoitaa viikoittain. Järjestys voi olla esimerkiksi tällainen: 

Maanantaisin matot ulos tuulettumaan, lattioiden imurointi ja pyyhkiminen. Tiistaisin petivaatteet ulos tuulettumaan ja lakanoiden vaihtaminen. Keskiviikkoisin puhdistetaan keittiö. Torstaisin pestään kylpyhuone, sauna ja vessa. Perjantaisin nautitaan eikä siivoilla, samoin lauantaina. Sunnuntaina pyyhitään pölyjä. Voit toki tehdä myös omaan arkeesi sopivan jaon. 

4. Keittiön siivous

Käy jääkaapin hyllyt läpi ylhäältä alas, ylimääräisistä ruoka-aineksista voit loihtia vaikka kasvissosekeiton tai nakata ne smoothieen mukaan. Puhdista huolellisesti keittolevyt, mikro sekä uuni. Tarkista myös, ettei kodinkoneiden alle ole jäänyt murusia tai tahroja. Leivänpaahdin kannattaa myös tyhjentää muruista aika ajoin, ettei se yhtenä päivänä syty palamaan.

Puhdista silloin tällöin kahvinkeitin suorittamalla kalkinpoisto-operaatio. Täytä säiliö 30:70 etikka-vesi-seoksella ja käytä läpi kerran tai kaksi. Muista myös huuhdella keitin laskemalla läpi pari-kolme kertaa puhdasta vettä. Voit myös käyttää soodaa tähän tarkoitukseen.

Imuroi lattiat ja pese ne sitten nihkeällä liinalla. Muista myös, että voit käyttää etikkaa lähes kaikessa puhdistuksessa.

5. Saunan siivous

Aloita siirtämällä irtokalusteet muualle. Imuroi lattiat ja lauteet sekä harjaa pitkävartisella harjalla katto ja seinät. Kastele puupinnat lämpöisellä vedellä, niin puuhuokoset aukeavat. Pese sauna yleispuhdistusaineella tai saunanpuhdistukseen tarkoitetulla aineella. Huuhtele pinnat kylmällä vedellä, jotta puuhuokoset menevät kiinni. 

Tuuleta lopuksi tila, jotta saat raikkaan tuoksun. Laita myös sauna hetkeksi päälle, niin se kuivuu nopeammin.

6. Kylpyhuoneen ja vessan siivous

Puhdista kylpyhuone vähintään joka viikko. Ikävät kalkkisaostumat saat poistettua happamalla puhdistusaineella, useimmat kylpyhuoneen puhdistukseen tarkoitetut aineet ovatkin happamia. Muista kastella pinnat ennen kuin käytät puhdistusainetta, sillä aineet voivat saada sauma-aineet haurastumaan. Huuhtele saumat hyvin. 

Pese myös suihkuseinä ja kuivaa se esimerkiksi ikkunakuivaimella. Pese lattiakaivo aika ajoin samalla kun peset lattian, käytä suojahanskoja kun peset lattiakaivon. 

Tyhjennä vessan kaapit ja laatikot ja heitä vanhentunut kosmetiikka roskiin. Pyyhi hyllyt, laatikot ja mahdolliset säilytyslaatikot puhtaaksi. Järjestele säästettävät ja säilytettävät tavarat takaisin paikoilleen käyttötarkoituksen mukaan eli useimmin tarvittavat eteen, harvemmin käytettävät taakse.

Puhdista seinälaatat huolellisesti ja tee tarvittaessa kalkinpoisto hanaan ja suihkusuuttimeen. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti etikkaan kastettu hammasharja. Siirrä aika ajoin myös pesukone pois paikaltaan ja puhdista seinä- ja lattiapinnat pesukoneen takaa ja alta. Pese wc-istuin huolellisesti sisältä ja ulkoa.

Imuroi pölyt lattialta. Pyyhi lopuksi peili, tasot, hana ja allas. Anna pintojen kuivahtaa. Vaihda puhtaat pyyhkeet. 

7. Jätekaapin puhdistus

Jätekaappiin kertyy helposti murusia sekä ruoanvalmistuksessa syntynyttä rasva- ja valkuaislikaa. Näille rasvaisille pinnoille taas jää helposti kiinni pölyä. Pyyhi jätekaapin ovet säännöllisesti mikrokuituliinalla, jotta rasvainen lika ja sormenjäljet eivät jämähdä kiinni. Tähän sopii hyvin tiskiaine. Tiskaa jäteastiat myös säännöllisesti, niin niihin ei pinty jätteiden haju kiinni. 

8. Musiikin avulla siivous sujuu sutjakkaammin

Jos siivoaminen ei oikein nappaa, kuuntele samalla menevää musiikkia tai vaikkapa podcasteja ja äänikirjoja. Näin saat samalla uutta tietoakin itsellesi. 

9. Karsi tavaraa

Siivoamiseen käytettävä aika lyhenee, kun kodissasi ei ole turhia tavaroita, joita joudut raivaamaan pois tieltä, että pääset siivoamaan. Tarvitsetko tosiaan kaikkia tavaroita, mitä sinulla on vai tulisitko toimeen vähemmälläkin määrällä?

10. Jos siivous ei kiinnosta, pyydä ammattilainen avuksi

On ihan OK pyytää ammattisiivooja käymään viikoittain. Miksi pitäisi hampaat irvessä tehdä jotain vastenmielistä hommaa, kun voi ulkoistaa sen jollekin toiselle? Ja onhan se ihanaa tulla puhtaaseen kotiin siivoojan käynnin jälkeen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top